Kistbärare
Vid en jordbegravning, då man sänker kistan i jord vid gravsättningen, behövs normalt 6 kistbärare som bär ut kistan från kyrkan som sedan hjälps åt att sänka kistan i graven. Det kan fungera med fyra kistbärare, förutsatt att kistbärarna är vana vid att bära och att alla känner sig bekväma med att de bara är fyra. Om man inte har varit med om att bära en kista förut finns det dock alltid en risk för missöden.
Kistan kan bäras ut av anhöriga om så önskas, men en begravningsbyrå kan också boka ett bärlag att utföra uppgiften. Kistbärare kan även tillhandahållas av kyrkan helt kostnadsfritt om den avlidne var medlem i Svenska kyrkan. Om man önskar att anhöriga själva ska delta i att bära och sänka kistan i graven, rekommenderar man dock att det minst är 2 stycken erfarna kistbärare för att undvika missöden.
Det är inte bara män som kan vara kistbärare, det finns inget hinder att en kvinna är med och bär vid en jordbegravning. Dock behöver den som bär på andra sidan av kistan vara i samma längd. Kistan ska bäras i midjehöjd och normalt är begravningsentreprenören med hela vägen och instruerar.

Gravsättning sker av kistbärare
Vid graven hissas kistan ner med hjälp av remmar, “sänkband”, av kistbärarna och därefter tar släkt och vänner ett sista avsked. Det förekommer att man sänker kistan med hjälp av en hiss men normalt sker detta när inte anhöriga närvara vid gravsättningen.
I stället för att kistan bärs av kistbärare, kan man på vissa kapell och kyrkor ha tillgång till en katafalkvagn dvs. en bårvagn som kistan kan placeras på som man kan köra till gravsättningen. Den kan användas om det är långt till graven från kyrkan och det händer att hela begravningsföljet följer med i samlad trupp både framför och bakom vagnen till graven.